Social Icons

17 Mart 2015 Salı

Kablosuz Enerji Akımı Gerçek Oldu

Japon biliminsanları tarafından yapılan çalışma sonucunda 55 metre uzaklığa herhangi bir kablo kullanmadan enerji aktarımı gerçekleştirildi.
Japon biliminsanları bir ilke imza attı ve elektrik enerjisini kablosuz olarak bir noktadan diğerine başarıyla taşıdı. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)’nin Japon ekibi mikrodalga frekansını kullanarak 1.8 kilowatt’lık enerjiyi, hava üzerinden 55 metre uzaklıktaki bir alana taşımayı başardı.

Kurumun sözcüsü yaptığı açıklamada, ilk kez birilerinin iki kilowatt’a yakın yüksek çıkışlı bir enerjiyi mikrodalga bağlantı kullanarak küçük bir hedefe ulaştırabildiğini söyledi.

Sadece bir elektrikli su ısıtıcıyı çalıştıracak kadar enerjinin bu şekilde taşınması her ne kadar büyük bir olay gibi görülmese de, bu yolun açılmasıyla birlikte insanlık için yeni enerji kaynakları seçeneği doğmuş olacak. Örneğin Güneş’ten gelecek solar enerji direkt olarak Dünya’ya aktarılarak kullanılabilecek. Uluslararası Uzay İstasyonu bu enerji sayesinde çalışmaya devam edebilecek ve depolayabilecek. Projenin nihai aşamasında 1 GW’lık enerji üretimi hedefleniyor.

Space Solar Power Systems (SSPS) adlı proje üzerinde uzun yıllardır çalışan ekibin söylediğine göre şimdilik Güneş ile Dünya arasında bir aktarım yapmak mümkün değil. Bu devrimsel başarı ancak ilerleyen süreçte mümkün olabilecek. Başarıya ulaşmak için sözü edilen tahmini dönem ise 2040’lı yıllar. Bu gerçekleştiğinde ise kablosuz enerji iletimini 1800’lerin sonunda dünyayla tanıştıran Nicola Tesla’ya geç kalmış bir teşekkür edilebilir.